Den bördiga jorden och den rika tillgången på grundvatten har troligen varit orsaken till att det vuxit upp ett flertal handelsträdgårdar i Vikingstad. Företagen var under många år mycket blomstrande men under trycket av billig import och allt dyrare svensk arbetskraft blev det svårare med lönsamheten. På senare tid har också den allt mer ökande bränslekostnaden satt käppar i hjulen, men ännu finns ett par trädgårdar kvar.
Bankebergs Handelsträdgård.
I början på seklet kom två unga män, som hette Gunnar Eriksson och Olof Rydberg, hem från studier i Tyskland. De hade lärt sig det senaste och modernaste i odling av blommor och grönsaker. Båda hade gift sig med tyska flickor. Olof Rydberg var son till kantorn i Bankeberg, så det föll sig naturligt att de hamnade här och 1917 började de gemensamt att bygga upp en för den tiden mycket modern handelsträdgård på lägenheten Rosendal, som var på 3,8 ha.
1920 lämnade Rydberg kompanjonskapet.
Eriksson dog hastigt 1926 av en magblödning och änkan fick svårigheter med ekonomin och 1929 arrenderades trädgården ut till trädgårdsmästare John Pettersson, som kom från Blekinge. Fru Erikssons borgenärer var rädda att förlora sina pengar och 1934 sålde de trädgården till John Pettersson. Han drev i början trädgården framgångsrikt men affärerna gick allt sämre och 1947 var det exekutiv auktion utlyst för första gången. Det kom dock bara 8 personer så polisman Ljunggren inställde auktionen. Sedan förföll trädgården allt mer och 1965 tvingade borgenärerna fram en försäljning till N. Valkebo kommun, som dels byggde fotbollsplan och lade ut villatomter på marken.
Rydbergs Handelsträdgård.
Olof Rydberg byggde med sin fars hjälp upp en ny trädgård och 1922 byggde han Täppan i tysk jugendstil, samt några mindre växthus.
Gustaf Svenssons Handelsträdgård.
År 1926 köpte Gustaf Svensson Rydbergs trädgård. Svensson var uppfödd i Lyckeby på Listerlandet i Blekinge men kom närmast från en mindre, arrenderad trädgård på Västanå gård i Borensberg. Han och hustrun Frida byggde till och utökade trädgården, så att den sysselsatte 16 man. När Bankeberg ändrade namn till Vikingstad följde Svensson med utvecklingen och döpte sin trädgård till:
Vikingstad Handelsträdgård
Svensson övergick ganska snart från blandad kultur till nästan enbart blommor och blev en mycket kunnig och välkänd odlare med rykte om fin kvalité på sina varor. Förman under många år hos honom var Einar Lilja.
År 1961 ändrades rörelsen till aktiebolag och övertogs av sonen Nils Svensson och hans hustru Ingrid. De utökade och moderniserade trädgården ytterligare och öppnade blomsterhandel. Gustaf Svensson dog 1963 och sedan år 1982 arrenderar hans sonson Nils-Jakob Svensson trädgården.
Berget
År 1927 köpte Erik Fack och hans hustru Vendela f.d. torpet Berget under Gästgivaregården av Gustav Adolfsson. Fack började odla grönsaker på friland men byggde också ett mindre växthus.
1965 sålde han till polisman Rolf Nilsson, som ändrade odlingen att gälla träd, buskar och prydnadsväxter.
År 1973 köptes Berget av nuvarande ägaren Bengt Eskilsson.
Plantman Garden Center
1965 byggde Karl Lindblad en förrådsanläggning för sin trädgårdsanläggningsfirma. 1969-70 omändrade han rörelsen till försäljning av växter. 1976 såldes rörelsen till Bengt Eskilsson som bytte namn till Vikingväxter.
Nysäter
1927 friköptes Nysäter från Nybble av Johan Wikström, som idkade jordbruk. 1942 sålde han till Olga och Karl A. Norborg. Makarna Norborg kom från Stockholmstrakten och började odla grönsaker och blommor på friland. De byggde även 2 st mindre växthus. Makarna hade det svårt med ogräsrensningen och kallades i folkmun ”ogräsodlarna”. Mest växte det mahonia och lupiner men stället gav ändå ett knapert uppehälle. Stugan som hörde till stället var dålig och det påstods att på senare år låg makarna till sängs nästan hela vinterhalvåret, med kläderna på, för att hålla värmen. Makarna Norborg dog 1975 och stället såldes på auktion till uppfinnaren Arne Gustavsson, som byggt verkstad och villa på tomten.
Trädgårdstorp
När König kom till Nybble hade han med sig en trädgårdsmästare som hette Karlsson. Denne fick bo på Trädgårdstorp och odlade grönsaker mest för gårdens eget behov. Odlingen höll på i 4 år och när König lämnade Nybble följde Karlsson med till Ribingsholm.
Vikingstad den 19 januari 1983
Per Jacobsson