År 1649 omtalas krogen ”Bankebärgh” att den låg på kronjord. Hur länge den funnits är inte känt. På östgötakartan från 1686 låg gästgivaregården och postgården intill varandra norr om gamla riksvägen genom Bankeberg.
1779 ägs gården av Ulrika Strömsköld.
1795 – 1810 drevs gästgiveriet av Germund Person Westling.
1810-1828 Germund Jönsson Westling fortsatte driften fram till 1828 då han avlider. Hans mor, Catharina Germundsdotters var halvsyster till förre gästgivaren.
1829-1832 Germund Jönsson Westlings änka, Greta Catharina Månsdotter från Slycke Källgård, gifter om sig med Erik Olai som fortsatte driften fram till 1832. Efter försäljningen flyttar familjen till Västerlösa Murgård.
På 1840-talet kom Bankebergs mest kände gästgivare A.P. Andersson ”Bonn på Druvan”. Han fick för sig att han skulle få ordning och reda på förhållandena vid den vanryktade krogen. A.P.Andersson bodde aldrig på Gästgivaregården utan hans bostad var Alorp Södergård i Sjögestads församling. Gården belägen ca 2 km väster om Gästgivaregården längs med gamla Riksväg 1.
1845 byggdes den nya gästgivaregården söder om vägen, där tidigare Bankebergs Backgård låg. Den som ägde och byggde den nya gården var friherre von Lingen, vilken förmodligen arrenderade ut den till A.P. Andersson. Den gamla Gästgivaregården nedmonterades och flyttades till Sättuna i Kaga.
1857 blev Valkebo härads skjutsskyldiga bönder ägare till gästgivaregården.
De var: ½ mantal St. Folåsa Rusthåll som ägdes av Alfred Andersson och Carl jonsson
1/4 mantal Piparebo som ägdes av änkan Anna Stina Andersdotter
½ mantal Rappestad Murgård
1 mantal Slycke Övergård
½ mantal Slycke Källgård som ägdes av omyndige Peter Bengtsson
1/8 mantal Solmark som ägdes av Nils Persson
1/8 mantal Solmark som ägdes av Carl J. Carlsson
De bildade bolag, som drev verksamheten till 1893. Gården såldes på auktion 1893-09-56 till godsägare J.W.Petersén på Sköldstad för 33500 kr. Han var dansk och kanske det var därför som gården fick eget mejeri och även bryggeri. Fram till 1885 fanns byns enda speceriaffär i ena flygeln och även sparbanken under flera år, innan de byggde sin nya lokal strax i närheten 1902. I Gästgivaregårdens västra flygel fanns en ”Win & Sprithandel” kallad Brännvinsboden Stenfoten.
J.P.Petersén flyttar till Vårdnäs 1912 och gården inköps av Karl Johan Nilsson från Tidersrum. Gästgivaregården är fortfarande i denna släkts ägo men nu är den en privatbostad och jordbruksmarken är utarrenderad. I flyglarna finns lägenheter som hyrs ut.
Bankebergs Gästgivaregårds ladugård
Bankebergs Gästgivaregårds svinhus (rivet)