Den 12 sept.1836 var det dags att sätta in en ny soldat på torp nr. 63 på Gustad ägor, som tillhörde Stångebro kompani i Första livgrenadjärregementet. Soldaten Carl Kröjtz, som varit där i tio år, flyttades nämligen till rote nr. 143 i samma kompani, Snärsäter i Västra Harg.
Till Gustad kom en alldeles ny rekryt vid namn Anders Svärd. Svärd var hans soldatnamn. Han hette egentligen Anders Gustaf Lagergren och var född 20 okt. 1815 i Kaga församling. Han kom närmast från Vreta Kloster med ett rätt så skapligt betyg: ab i innantilläsning, ab i katekesen, b i förklaringarna och i förståelse.
Anders föddes i Ristorp under Gerstorp i Kaga. Han var äldst av tre bröder, varav den yngste dog i ettårsåldern av magplågor och tvinsot. En äldre syster Anna Maja hade fel på ögonen, skriver prästen i husförhörslängden. Anders mor led av lungsot i flera år och båda föräldrarna dog med 3 veckors mellanrum i tyfus 1828. Då var Anders bara 12 år och hans bror Carl Magnus 9. Om inte några släktingar tog hand om dem, blev de förmodligen utackorderade på socknen. Anna Maja kanske fick en plats som piga, om synen var tillräckligt bra för det. Hon var 15 år då. Jag har inte kunnat följa hur det gick för barnen.
Den 27 apr. 1838 gifter sig Anders med Anna Maja Andersdotter i S:t Lars församling, där Anna Maja var piga i Råberga. Anna Maja föddes i Nedre Ullstämma i Landeryd 25 maj 1810. Hennes far var brukare där. Hon hade b (läsning), ab (katekes), ab (förklaringarna), b (förståelse) i betyg. Anna Maja dog i barnsäng 5 maj 1843 efter att ha fött sitt femte barn, Carolina, den 9 april 1843. I dödboken beskriver prästen ett märkligt levnadsöde: ”Det besynnerliga och olyckliga i hennes levnad var, att hon i äktenskapet fått 5 barn, vilka alla måste förvisas genom instrumenter av läkares åtgärd. Omsider blev hon själv ett offer för döden, sedan fyra barn förut blivit härjade av densamma. Det nu nyligen framfödda barnet lever, ehuru ingen förhoppning är för ett längre liv hos detsamma” Anna begravdes den 14 maj 1843. Tre barn, ”dödfödda”, är noterade i födelseboken: en flicka 1 juli 1839, en pojke 15 juli 1840 och en pojke 4 apr. 1842. Av prästens anteckningar ovan framgår det, att de alla blivit tångförlösta. Det fjärde barnet hittar man i längden från Råberga i S:t Lars. Där står det att Anna Maja fött ett dödfött ”oäkta” gossebarn 2 aug. 1837. I födelseboken får man veta, att det förlösts med instrument av doktor Werner och att fadern uppgavs vara Anders Svärd. Men den sistfödda flickan, Carolina, som inte hade stor chans att överleva enligt prästen, henne har vi anledning att återkomma till.
Nu åter till livgrenadjären Svärd. Anders hade sina vägar till prästgården, skulle det visa sig i kyrkböckerna. Den 25 febr. 1841 föds en oäkta son till den 22-åriga pigan Anna Maja Andersdotter, som kom i tjänst i prästgården 1839. Fadern är okänd, men Anders döms till ”första resan lönskaläge till böter och enskild skrift” ungefär samtidigt och när Anna Maja (som egendomligt nog bär samma namn som Anders fru) dör i vattusot den 10 okt. 1844 på länslasarettet och begravs i Linköping, så är pojken först en tid i Gammalkil, där hans faddrar finns, men flyttar sedan hem till Anders familj. Pojkens namn är Anders Petter. Han dör den 21 juni 1853 av ”slag efter att ha varit sotsjuk i 14 dagar”, står det i dödboken. Så man får nog utgå ifrån att denne Anders Petter var Anders Svärds oäkte son.
Men prästgårdspigorna lockade ännu en gång. Anna Simonsdotter, som kom till prästgården efter 1841, blev Anders nästa hustru. De gifte sig 1 febr. 1845. Anna var född i Gammalkil 19 april 1806. Den 25 okt. 1845 fick de en dotter: Johanna Sofia. Det var Annas andra barn. Hon hade tidigare fött ett barn, som dött, står det om henne, då hon var piga i prästgården. Fadern okänd.
1852 blev Anders åter kallad till tinget. (Ärende 66 på vintertinget) Denna gång var rubriceringen ”olovligt tillgrepp”. Natten till den 11 dec. 1851 skall Anders ha bortfört 2 tunnor tröskad men inte rengjord råg från en låst loge på Sköldstad säteri och dessutom vinterfoder till ett mindre belopp i lagårdshuset i Sköldstad. Drängen på Sköldstad, Carl Gustafsson, utpekades som medhjälpare. En mängd vittnen inkallades. Man hade hittat råg av samma beskaffenhet på vinden hos Svärd. En granne hade av Svärd i augusti månad erbjudits köpa 1/2 tunna råg billigt på torget i Linköping. Några hade hört honom säga innan ”tillgreppet” att han hade dåligt med råg. Flera hade sett honom nattetid komma från Sköldstad med foder. Målet uppsköts till sommartinget, mål nr. 19. Då blev han friad, ”då han inte kunde till ansvar fällas”. Ändå erkände han, att han hade haft häst och vagn och 1 1/2 tunna råg till torget. Tittar man i generalmönsterrullorna, finner man att Anders blivit ”kommenderad till Långholmen” 1855-1858 ev. längre.
Det har trots allt ingenting att göra med ovannämnda råghistoria. Den 26 juni 1875 avskedas Anders vid generalmönstringen. Han är då nära 60 år gammal. Han hade tjänat väl, står det i 1875 års rulla. Året därpå utvandrar Anders och hans hustru Anna, 60 resp. 70 år gamla, till Nordamerika. Deras dotter Johanna bodde där sedan 1871. Om deras öden och äventyr i det nya landet vet vi ingenting. Tyvärr.
Kerstin Trygg